Praktische informatie

Hout leeft

Een natuurproduct blijft leven

Temperatuur en vochtigheidsgraad van de omgeving hebben een direct invloed op de vorm van hout. In een droge omgeving zal hout krimpen en langzaam scheuren vertonen. In een vochtige omgeving zal het hout juist zwellen en ‘verdwijnen’ de scheuren weer. Hoe warmer de lucht is in een kamer hoe meer waterdamp deze kan bevatten. Dit verklaar direct waarom buitentafels zo hard kunnen ‘werken’. In natte seizoenen zijn de tafelbladen verzadigd en volop gezwollen. In droge seizoenen droogt het hout uit en worden scheuren zichtbaar. Fijne haarscheurtjes zullen dus ook nooit vermeden kunnen worden. Het blijft een natuurproduct.
Door het krimpen gaat bovendien het hout krom kunnen trekken. Grote oppervlakken kunnen ‘schotelen’ (rond staan), smallere planken kunnen torsen (draaien). Het is de kunst van de schrijnwerker om dit allemaal zoveel mogelijk te voorkomen. Uitsluiten is echter onmogelijk. Het hout zal blijven leven. Met de juiste behandeling kan het hout wel afgesloten worden van de buitenlucht, maar de lagen zijn zelden permanent en moeten op regelmatige basis terug aangebracht worden.

Perfect recht

Nieuw en toch onstabiel

Onze onderstellen worden op speciale lastafels samengesteld, niet achter in een stal na de uren. Ze worden afgelast volgens geldende normen en alle regels van de kunst. Dat ze kaarsrecht zijn zullen we nooit aan twijfelen. En toch is er kans dat uw tafel niet stabiel staat… De kleinste oneffenheid in de vloer kan al voor problemen zorgen. De meest subtiele oplossing is een zelfklevend vilt welk zich vanzelf aanpast naar de ondergrond. Een houtentafelblad met gescheiden poten onder kan ook ongelijk staan door het leven van het hout (zoals hierboven beschreven).

Kleur is nooit gegarandeerd

Type hout en afwerking zijn veranderlijk én bepalend

Elk type hout heeft zijn eigen structuur. Jaarringen die snel of traag vormen, leeftijd van de boom, voedingsbodem waar het hout op groeit, winderige omgeving of net niet. Er zijn onnoemelijk veel factoren die de groei van een boom beïnvloeden, dus zelfs voor één boomsoort is er ontzetten veel variatie mogelijk. Daarnaast heeft elke boomsoort zijn eigen specifieke eigenschappen. Jaarringen die zich heel sterk aftekenen of net niet. Sommige houtsoorten hebben een zeer donkere en compacte uiterlijk, terwijl anderen meer geel of juist rood kleuren. Boomstammen die zich zeer strak en recht vormen of juist heel kronkelend, bomen die vrijwel continu takken vormen of andere die slechts op zeer grote maar regelmatige afstand wat takken krijgen. Naast de natuurlijke kleur die boven komt bij het zagen van een boomstam zijn er nog talrijke kleuren beschikbaar bij het afwerken. Tot in het oneindige vlak geschuurd met zeer kleine korrel geeft een heel zachte finish met een egale glans, terwijl een wat ruwere finish ruimte geeft voor minimaal reliëf met bijkomend afwijkende lichtinval. Ook de olie of lak om het uiteindelijke blad te behandelen heeft een ruime keuze aan kleuren wat het uiteindelijke resultaat nog veel meer zal beïnvloeden. Zelfs de manier van aanbrengen en omgevingslucht bij het drogen van de behandelingslaag kan verschillen met zich meebrengen. Voor onze onderstellen kunnen we perfect garanderen wat je krijgt. Voor onze houten bladen moet je er op vertrouwen dat we ons absolute best doen om een prachtig blad af te leveren. Uiteraard volgens gevraagde houtsoort én finish, maar het zou niet natuurlijk zijn als deze geen verrassend resultaat met zich meebrengen.

Pin It on Pinterest

Share This